Te simți singur în preajma copiilor. Lor nu le pasă de contururile lumii noastre. Îi ghicesc duritatea, întunecimea, dar nu vor să știe nimic despre asta. Louise le vorbește și ei întorc capul. Ea le întinde mâinile, se apleacă la înălțimea lor, dar ei se uită deja în altă parte, au văzut ceva. Au găsit un joc care e scuza lor pentru a nu auzi. Ei nu se prefac că îi plâng pe cei nefericiți.
P. 188
Dintre toate cărțile pe care le citesc, aleg să scriu întotdeauna despre cele pe care eu le consider bune. Dacă în general sunt mult mai sigură de lucrurile care nu îmi plac, decât de cele care îmi plac, în ceea ce privește cărțile rolurile se inversează. Mă feresc să scriu despre acele cărți pe care știu că nu le-aș recomanda. Între aceste limite, mai există și cărțile de mijloc; cele de care nu sunt sigură, dar care totuși m-au câștigat. Cântec lin este una dintre ele.
La Cântec lin m-au atras inițial titlul și coperta. Apoi am aflat că romanul a câștigat premiul Goncourt în anul 2016, așa că i-am citit descrierea și am hotărât că merită o șansă.
Povestea este interesantă. Myriam și Paul sunt părinții a doi copii mici, Mila și Adam. După o perioadă în care nu a mai profesat avocatura, Myriam hotărâște că este timpul să își reia activitatea. Chiar dacă inițial Paul este reticent si chiar ridiculizează hotărârea soției sale, cuplul hotărâște să caute o bonă pentru cei doi copii. Așa apare în viața celor doi Louise, o femeie trecută de prima tinerețe, care câștigă rapid afecțiunea copiilor și încrederea adulților.
În timp ce Myriam și Paul sunt ocupați să își valorifice carierele și viețile personale, bona ajunge să joace un rol central în viața familiei. De la încântarea pe care cei doi soți o simt pentru perfecționista Louise, ei ajung să fie înfricoșați de prezența acestei femei perfecționiste și bizare.
S-ar putea spune că povestea se încheie cu un eveniment tragic, care va schimba viețile lui Myriam și Paul pentru totdeauna.
Totuși, autoarea alege să înceapă cu acest eveniment. Ea își plasează cititorii în prezent, iar apoi face o întoarcere în trecut pentru a analiza lucrurile care au dus în acest punct.
Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit la această carte este abilitatea autoarei de a se juca cu teme grele, pe care le îmbină atât de bine, încât realizezi că ele nu există în mod independent în jurul nostru, ci trebuie privite ca un cumul. Leïla Slimani vorbește despre viața de cuplu, maternitate, discriminare, aparențe, compromisuri, prejudecăți de clasă, dragoste și educație.
Totuși, cel mai mult mi-a plăcut personajul lui Myriam, cât de bine ilustrează acesta presiunea pe care societatea o pune asupra femeilor, sub forma unei decizii simple: maternitate sau carieră. Myriam se simte prinsă într-o capcană, pusă în situația de a alege între două lucruri: pe de-o parte are în față imaginea maternității ideale, în care mama își asumă în continuare rolul tradițional în îngrijirea familiei, iar pe de altă parte este ideea de carieră, ce vine cu idealul satisfacției profesionale, stabilitate și contribuția la societate. Orice decizie o dată luată o lasă pe Myriam incompletă, iar nevoia de a lua o astfel de hotărâre, este în mod categoric o lacună inadmisibilă a societății.
Vom fi fericiți abia când nu vom mai avea nevoie unii de alții când ne vom putea trăi viața, o viață care ne aparține doar nouă și nu-i privește pe alții. Când vom fi liberi.
Cântec lin – Leïla Slimani
În altă ordine de idei, îmi place modul în care Leïla Slimani scrie rece și detașat, menținând astfel o atmosferă sumbră și grea, ce devine cadrul perfect pentru povestea relatată.
Vorbind despre punctele slabe ale cărții, trebuie să spun că aș fi vrut puțin mai mult de la acest roman. Mi-a plăcut modul în care începe, cu un eveniment foarte puternic, care șochează, însă spre final cartea pare să își piardă din acest avânt și scade în intensitate. Sunt și foarte multe situații și scene pe care mi-aș fi dorit ca autoarea să le disece mai în profunzime. Dacă aș considera că romanul este un thriller, sigur că ar fi suficient, dar cred că povestea din Cântec lin este mult mai mult decât atât.
În concluzie, Cântec lin este un roman pe care îl recomand tuturor celor care vor să citească o carte ușor de parcurs, dar totuși interesantă. Este o alegere bună și pentru iubitorii de thrillere care vor totuși să încerce și altceva, dar și pentru cei care sunt în căutarea unei lecturi mai ușoare care dezvăluie totuși idei și perspective care te pot pune pe gânduri.