Vara în care am devenit frumoasă – Jenny Han

Uneori oamenii sunt de un milion de ori mai frumoși în mintea ta. E ca și cum îi vezi prin lentile speciale – dar poate că, dacă așa îi vezi tu, înseamnă că așa și sunt.


Am mai spus că nu cred în faptul că lecturile trebuie să fie mereu confortabile și plăcute. Poate și mai important decât atât, cărțile pe care le citim nu trebuie să fie în mod convenabil în raport de unu la unu cu modul în care noi gândim.

Cu toate acestea, am zile în care toamna îmi pare mai degrabă a fi o stare interioară decât un anotimp, iar atunci caut o carte care să îmi aducă măcar puțin din soarele unei zile de vară.

Vara în care am devenit frumoasă este o carte pe care eu aș numi-o cel puțin plăcută. Poate că nu este cel mai fericit lucru pe care îl poți spune despre un roman, dar uneori asta este tot ceea ce îți dorești: să citești ceva plăcut și relaxant, la finalul unor zile copleșitoare.

Cartea este despre familie, prietenie, maturizare și emoțiile primei iubiri. În centrul tuturor lucrurilor este Belly, a cărei viață pare să se desfășoare doar între lunile iunie și august. Încă din copilărie, ea își petrece fiecare vară împreună cu mama sa la casa de pe plajă a celei mai bune prietene ale acesteia, Susannah. Susannah are doi fii, Jeremiah și Conrad, în raport cu care Belly trebuie să învețe să își definească sentimentele. În mod previzibil, Belly se îndrăgostește de unul dintre cei doi băieți. Totuși, modul în care sentimentele acesteia cresc de-a lungul timpului este descris într-o manieră mai mult decât fericită.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit la Vara în care am devenit frumoasă este faptul că autoarea a reușit cumva să creeze un univers magic; o existență formată doar din zile de vară – ca și cum, am putea să ne măsurăm viețile doar în verile trăite. La fiecare pagină a cărții m-am așteptat să găsesc urme de nisip și miros sărat de mare.

Fiind o mare iubitoare a titlurilor cărților, nu trebuie să mai spun că acesta m-a câștigat încă de la început, considerându-l într-o formă sau alta inspirațional.

Dacă aveți nevoie vreodată de o carte luminoasă, Vara în care am devenit frumoasă este o alternativă mai mult decât fericită.

Rating: 3 out of 5.