Lăsați oamenii să citească ce/când vor!

Cititul din sentimentul de vină că nu citești nu cred să fi creat vreodată un cititor fericit. Este groaznic să citești dacă nu vrei să faci asta. Este groaznic să citești o carte nepotrivită și este și mai rău să citești doar pentru că dintotdeauna școala ți-a spus cât de important este să o faci (în timp ce ți-au pus în față cele mai nepotrivite cărți cu care să începi).

Sunt convinsă că toată lumea știe teoria, și anume, ce bine este să citești și care sunt beneficiile cititului. Motive ca să te apuci de citit găsești pretutindeni, motive ca să continui trebuie să îți găsești singur. Sunt câțiva norocoși care încep să citească cu o carte potrivită, dar mai sunt și oamenii care aleg greșit, iar apoi intervin scuzele. Brusc nu mai găsești timpul pentru a citi, intervine amânarea, dilema că nu o să o termini și implicit vina.

Ideea este că nimic nu este greșit, este ok să nu ne placă anumite cărți și că nu este neapărat nevoie ca tuturor să ne placă lectura; cred cu tărie că există și alte modalități pentru a obține fiecare beneficiu pe care cititul ni-l poate oferi.

Pasul 1 este să scapi de vina că nu vrei sau că nu îți place să citești. După ce scapi de asta, poți începe să te gândești că totuși, lectura nu îmbătrânește și nu se demodează. Deci nu degeaba a rămas cunoscută atât de mult timp, ceva trebuie să fi făcut bine.

Pasul 2 este să începi să cauți o carte potrivită. Eu nu cred că trebuie să citim cu toții Dostoievski, Tolstoi sau Proust. Scriitorii clasici sunt foarte valoroși, dar nu reușesc întotdeauna să te cucerească pe loc. Dacă vrei să te apuci de alergat, nu vei începe cu un maraton de patruzeci de kilometri. Nu te arunca neapărat nici la cărți de 500 de pagini, pentru că de cele mai multe ori nu ne plac de la primele 100 de pagini și asta poate fi demoralizant.

Pasul 3 este să găsești cartea potrivită. Eu aș alege orice îmi sună interesant, dar cel mai probabil aș începe cu un thriller. O carte validată de cât mai mulți oameni, cât mai cunoscută și cât mai discutată. Dacă Pacienta tăcută are nota 4.18 din 1 366 141 de review-uri, înseamnă că sunt șanse mari să îți placă și ție.

Aici ar putea funcționa și să alegi o carte scrisă de un autor contemporan. Este destul de satisfăcător să citești o carte și apoi să te uiți la interviuri cu autorul și să vezi că nu ți-ai imaginat tu totul, ci scriitorul chiar asta a vrut să transmită.

Pasul 4 ar fi să nu ții asta doar pentru tine. Dacă ai ocazia spune-le celor din jur despre ceea ce citești. Chiar dacă așa pare, cititul nu este o activitatea solitară. Poți găsi printre cunoscuți persoane care o să răspundă cu interes la un subiect pe care tu l-ai citit și ți-a plăcut sau care au citit chiar aceeași carte. Merge să o postezi și la story; e plăcut să vezi că oamenii validează ceea ce citești.

Pasul 5 este să citești doar dacă ai chef și doar dacă îți place. Dacă pentru unele persoane funcționează o anumită disciplină a cititului, nu înseamnă că va merge pentru toată lumea. Azi poți citi 5 pagini și mâine 20. Cred că lucrurile se reglează de la sine. Cel mai important este să îți propui să citești și să ții cartea pe aproape. La fel de important este să te oprești din citit dacă observi că nu este nicio șansă să îți placă acea cartea. Nu este neapărat bine să te încăpățânezi să citești ceva ce nu îți place, așa ajung oamenii în relații complicate cu cititul.

Pasul 6 este să fii pur și simplu mândru de cărțile citite.

Într-un final este loc sub soare pentru toate tipurile de cititori, pentru toate cărțile și pentru toți oamenii cărora nu le place să citească. Important este să încerci totuși, s-ar putea să îți placă și să te alegi cu cel mai interesant mod de a-ți petrece timpul pe viață.