Femeie în punctul zero – Nawal El-Saadawi

Dar, pentru că sunt femeie, n-am avut niciodată curajul să ridic mâna la ei. Și, pentru că sunt o femeie care își vinde trupul, mi-am ascuns frica sub straturi de machiaj.


De curând am descoperit cărțile de la editura Black Button Books și nu am putut să nu caut mai multe despre ea. M-am întrebat cine poate alege cu atâta grijă titlurile care să fie publicate, având în vedere că nu am mai întâlnit o editură atât de omogenă și de coerentă în selecția ei de cărți.

Am aflat că este o editură încă tânără, dar ambițioasă și remarcabilă prin temele cărților publicate, care abordează subiecte legate de rasism, feminism, orientare sexuală și orice din sfera aceasta. Pe scurt, este o editură nișată și într-un fel asta o face să fie fermecătoare.

Dar suficient despre editură, pentru că scopul acestui articol este de fapt să omagiez cartea unei autoare al cărei nume îmi era total necunoscut până acum câteva zile. La o primă lectură, ai putea crede că Femeie în punctul zero, spune povestea lui Firdaus, o femeie din Egipt condamnată la moarte pentru că a ucis un bărbat. Firdaus pare că este într-o competiție cu viața, care la fiecare pas îi pune piedici.

Ea are o copilărie plină de abuzuri, i se limitează accesul la educație, trece printr-o căsătorie aranjată plină de violență, ajunge să își vândă trupul și cu toate acestea reușește să trăiască.

Totuși, cartea valorează mult mai mult decât atât; prin Firdaus se reflectă de fapt atitudinea societății din Egipt asupra tuturor femeilor.

Mai cred și că Femeie în punctul zero nu este o carte feministă, ci este o carte reală, dură și brutală.

Este o carte care arată cum viața femeilor în anumite societăți poate valora mai puțin decât viața bărbaților; este despre toate lucrurile prin care treci atunci când trăiești într-o țară care nu îți oferă nimic. Nu în ultimul rând este o carte despre adevăr, nu are aplicat niciun filtru și deși are mai puțin de 140 de pagini, nu o poți citi fără să te revolți o dată cu protagonista în fața unei vieți nedrepte.

Un alt lucru foarte important este că simt din partea autoarei o atitudine foarte echilibrată între implicarea emoțională și expunerea unor puncte de vedere obiective. Ea nu spune că toate femeile sunt victime și că ar putea trăi perfect într-o lume fără bărbați. Nu spune nici că toți bărbații sunt la fel. Spune că viața este CRUDĂ. Spune că puterea devine periculoasă atunci când este în mâinile unei persoane nepotrivite și că puși în situația de a alege între a fi buni sau răi, oamenii nu vor alege întotdeauna prima variantă.

Puncte minus nu are această carte; nu are niciun cuvânt în plus sau în minus. Este un must-read și cu siguranță se încadrează într-un top al cărților care pe mine mă schimbă.

Rating: 5 out of 5.